moussaka

 

Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowo - wołowego
- 3 bakłażany (ok. 800 g)
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie gęstego sosu pomidorowego, passaty lub pomidorów krojonych w sosie (można dodać łyżeczkę koncentratu)
- 1/3 szklanki białego wina (można pominąć)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- opakowanie sera typu feta (opcjonalnie)

Sos beszamelowy:
- 30 g masła
- 25 g mąki (2 łyżki)
- 300 ml mleka
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa (do ok 1/2 łyżeczki)
- sól



BAKŁAŻANY

Bakłażana pokroić na około półcentymetrowe plasterki. Żeby nie były gorzkawe oprószyć solą z obu stron, po kilkunastu minutach opłukać i osuszyć. Następnie podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy lub w opiekaczu. Gdy zmiękną i lekko się zarumienią przełożyć na ręcznik papierowy by lekko odsączyć, a następnie do miski.

Można je również upiec w piekarniku z funkcją grilla. Należy je wtedy ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 - 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 - 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.

ZIEMNIAKI

Ziemniaki obrać i ugotować, jednak nie za długo, by nie były rozgotowane. Odcedzić i schłodzić. Pokroić w około półcentymetrowe plasterki.

SOS MIĘSNO-POMIDOROWY

Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut.

Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając.

SOS BESZAMELOWY

Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać, aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.

PIECZENIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany, ziemniaki i mięsny sos podzielić na 3 części. Wykładać piętrowo bakłażany, ziemniaki, sos.

Na wierzch rozkruszyć fetę, polać sosem beszamelowym i posypać resztą sera.

Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na co najmniej 45 minut.

Komentarze