BAKŁAŻANY
Bakłażana pokroić na około
półcentymetrowe plasterki. Żeby nie były gorzkawe oprószyć solą z obu stron, po
kilkunastu minutach opłukać i osuszyć. Następnie podsmażyć na patelni z
niewielką ilością oliwy lub w opiekaczu. Gdy zmiękną i lekko się zarumienią
przełożyć na ręcznik papierowy by lekko odsączyć, a następnie do miski.
Można je również upiec w
piekarniku z funkcją grilla. Należy je wtedy ułożyć na dużej blaszce do
pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie
nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę
piekarnika i grillować przez około 6 - 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą
miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez
kolejne 6 - 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.
ZIEMNIAKI
Ziemniaki obrać i ugotować,
jednak nie za długo, by nie były rozgotowane. Odcedzić i schłodzić. Pokroić w
około półcentymetrowe plasterki.
SOS MIĘSNO-POMIDOROWY
Na dużą patelnię wlać olej, dodać
drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez
około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając
dokładnie obsmażyć przez około 5 minut.
Wlać wino a po minucie dodać
resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki,
cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i
zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 25 minut od
czasu do czasu mieszając.
SOS BESZAMELOWY
Roztopić masło na patelni lub w
garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle
mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i
będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera,
wymieszać i podgrzać, aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
PIECZENIE
Piekarnik nagrzać do 200
stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą.
Bakłażany, ziemniaki i mięsny sos podzielić na 3 części. Wykładać piętrowo
bakłażany, ziemniaki, sos.
Na wierzch rozkruszyć fetę, polać
sosem beszamelowym i posypać resztą sera.
Komentarze