Składniki:
- ok. 700 g dorsza
- 3-4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- 1 gałązka selera naciowego
- nieduży kawałek kapusty
- zielona część pora
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2,4 l wody
- żelatyna na 2,5 l wywaru
- natka pietruszki
Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na parze kilka minut.
Warzywa obieramy i gotujemy na małym ogniu do miękkości
marchewki. Wyjmujemy z wywaru, studzimy i kroimy w plasterki. W razie potrzeby
wywar doprawiamy do smaku. Wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. W
miseczkach umieszczamy posiekaną natkę, dorsza w kawałkach i plasterki warzyw.
Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.
Komentarze