dorsz w galarecie

 


Składniki:

- ok. 700 g dorsza

- 3-4 średnie marchewki

- 2 pietruszki

- ¼ selera

- 1 gałązka selera naciowego

- nieduży kawałek kapusty

- zielona część pora

- 3 ząbki czosnku

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 4 liście laurowe

- 6 ziarenek pieprzu

- 2,4 l wody

- żelatyna na 2,5 l wywaru

- natka pietruszki

Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na parze kilka minut.

Warzywa obieramy i gotujemy na małym ogniu do miękkości marchewki. Wyjmujemy z wywaru, studzimy i kroimy w plasterki. W razie potrzeby wywar doprawiamy do smaku. Wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. W miseczkach umieszczamy posiekaną natkę, dorsza w kawałkach i plasterki warzyw. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.


Komentarze