Składniki
- 800 g twardych gruszek (waga po obraniu)
- 300 g mąki pszennej
- 4 średnie jajka
- około 150 g cukru (najlepiej drobnego)
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1 łyżce tartego imbiru i cynamonu
Korzeń imbiru obieramy i ścieramy i
zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Gruszki obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie kroimy na ćwiartki, a później na kawałki długości około 4 cm. Kawałki owoców umieszczamy w szerokiej misce i oprószamy cynamonem. Dodajemy imbir i całość mieszamy.
Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty.
Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.
Następnie cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie miksujemy. Mieszamy przy pomocy szpatułki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (prostokątna 18x27 lub tortownica 24).
Do formy wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i na całą powierzchnię wykładamy kawałki gruszek. Lekko wciskamy je w masę.
Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
(grzanie góra/dół). Pieczemy 45-50 minut, do
suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z pieca.
Komentarze