puszyste ciasto z gruszkami


Składniki

- 800 g twardych gruszek (waga po obraniu)

- 300 g mąki pszennej

- 4 średnie jajka

- około 150 g cukru (najlepiej drobnego)

- 3/4 szklanki oleju roślinnego 

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- po 1 łyżce tartego imbiru i cynamonu


Korzeń imbiru obieramy i ścieramy i zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.

Gruszki obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie kroimy na ćwiartki, a później na kawałki długości około 4 cm. Kawałki owoców umieszczamy w szerokiej misce i oprószamy cynamonem. Dodajemy imbir i całość mieszamy.

Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.

Następnie cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera.

Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie miksujemy. Mieszamy przy pomocy szpatułki. 

Formę wykładamy papierem do pieczenia (prostokątna 18x27 lub tortownica 24).  

Do formy wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i na całą powierzchnię wykładamy kawałki gruszek. Lekko wciskamy je w masę. 

Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z pieca.


 

Komentarze