Składniki:
- szklanka mąki pszennej - około 160 g
- 3 średnie jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 średnie lub małe gruszki np. konferencja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- 2 krople aromatu np. waniliowego
- olej do smażenia
- opcjonalnie cukier puder do posypania
Wszystkie składniki (z wyjątkiem gruszek) umieszczamy w misce. Ciasto mieszamy kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na godzinę bądź 30 minut, jeśli jogurt
i jajka nie były wyjęte prosto z lodówki.
Przed samym
smażeniem obieramy gruszki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta.
Nagrzewamy dużą patelnię. Dodajemy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na małej mocy palnika. Z obu stron do dwóch minut do zarumienienia. Zdejmujemy je na ręcznik papierowy.
Komentarze