placuszki z gruszką



 Składniki:

szklanka mąki pszennej - około 160 g 

- 3 średnie jajka 

- pół szklanki jogurtu naturalnego 

- 2 średnie lub małe gruszki np. konferencja 

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka cukru

- 2 krople aromatu np. waniliowego

- olej do smażenia

- opcjonalnie cukier puder do posypania


Wszystkie składniki (z wyjątkiem gruszek) umieszczamy w misce. Ciasto mieszamy kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na godzinę bądź 30 minut, jeśli jogurt i jajka nie były wyjęte prosto z lodówki. 

Przed samym smażeniem obieramy gruszki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. 

Nagrzewamy dużą patelnię. Dodajemy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na małej mocy palnika. Z obu stron do dwóch minut do zarumienienia. Zdejmujemy je na ręcznik papierowy. 

Komentarze