placki z dyni i dip z fetą

 


Składniki na 2 porcje:
PLACKI Z DYNI
- 300 g miąższu z dyni, np. piżmowej
- kawałek papryczki chili
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 jajka
- 2-4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia


Dynię trzemy na tarce o niezbyt grubych oczkach i umieszczamy w misce. Chili pozbawiamy pestek i drobniutko siekamy. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. 

Do dyni dodajemy chili, dymkę, czosnek, koperek, natkę, paprykę, około pół łyżeczki soli oraz sporą ilość czarnego pieprzu. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. 

Mąkę dodajemy łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając, aż do powstania niezbyt gęstego ciasta.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Nakładamy łyżką nieduże porcje masy. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu wkładamy do pudełek.

Placki smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło.

DIP Z FETĄ

- 100 g gestego jogurtu
- 60 g sera feta
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos.


Komentarze