najlepsze czekoladowe muffinki

Suche:

- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 80 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ew. 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

 

Mokre:
- 100 g mleka
- 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 duże jajka
- 100 g masła, roztopionego

 


Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra/dół. 

Formę na muffiny wykładamy papilotkami, najlepiej wysokimi do muffinów.

W osobnych miskach dobrze mieszamy suche i mokre składniki (mokre w większej).
Do mokrych dodajemy suche – to ważne, ponieważ w takiej kolejności dodawania łatwiej się połączą. Mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
Pieczemy 25 minut. 


                                 

Komentarze