kotlety z papryką i kukurydzą z surówką z kiszonej kapusty - bento

 


Składniki na 2 spore porcje:

KOTLETY Z PAPRYKĄ I KUKURYDZĄ

- 1 pierś z kurczaka

- pół czerwonej papryki

- pół cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki kukurydzy z puszki

- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

- 1 łyżeczka pikantnej musztardy, np. dijon lub angielskiej

- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy

- sól i pieprz do smaku

- 2 jajka

- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

- olej do smażenia


Kurczaka i paprykę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce umieszczamy mięso, czosnek, paprykę, kukurydzę, szczypiorek, natkę i musztardę.

Cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i smażymy około 5 minut, aż się zarumieni. Studzimy i przekładamy do miski z mięsem. 

Całość doprawiamy czubrycą, solą i sporą ilością pieprzu.. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do miski z mięsem i mieszamy.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżke oleju. Nakładamy nieduże porcje masy, spłaszczając je spodem łyżki. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotlety ładnie się zarumienią, a mięso w środku nie będzie surowe. Przekładamy na papierowy ręcznik.

Po ostudzeniu przekładamy do pudełek.


SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKI

- 250 g kiszonej kapusty

- 1 mała marchewka

- 1 małą cebula

- 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego

- cukier do smaku

- pieprz

Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę siekamy na mniejsze kawałki. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Wszystko wkładamy do miski. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością cukru, dodajemy olej i mieszamy.


Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno.

Przepis pochodzi z książki "LUNCHBOX na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento."

Komentarze