Składniki na 2 spore porcje:
KOTLETY Z PAPRYKĄ I KUKURYDZĄ
- 1 pierś z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżeczka pikantnej musztardy, np. dijon lub angielskiej
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Kurczaka i paprykę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce umieszczamy mięso, czosnek, paprykę, kukurydzę, szczypiorek, natkę i musztardę.
Cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i smażymy około 5 minut, aż się zarumieni. Studzimy i przekładamy do miski z mięsem.
Całość doprawiamy czubrycą, solą i sporą ilością pieprzu.. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do miski z mięsem i mieszamy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżke oleju. Nakładamy nieduże porcje masy, spłaszczając je spodem łyżki. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotlety ładnie się zarumienią, a mięso w środku nie będzie surowe. Przekładamy na papierowy ręcznik.
Po ostudzeniu przekładamy do pudełek.
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKI
- 250 g kiszonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 małą cebula
- 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego
- cukier do smaku
- pieprz
Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę siekamy na mniejsze kawałki. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Wszystko wkładamy do miski. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością cukru, dodajemy olej i mieszamy.
Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno.
Przepis pochodzi z książki "LUNCHBOX na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento."
Komentarze