Składniki:
- 2 większe lub 3 mniejsze dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki (250 ml)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- nieco ponad pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 gruszki pokrojone w kostkę
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.
Banany rozgniatamy widelcem (nie miksujemy!) i odkładamy na bok. W dużej misce trzepaczką dokładnie mieszamy jajka, cukier i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy. Na końcu dodajemy banany i znów mieszamy, ale nie za długo, tylko aby połączyć składniki. Ciasto przelewamy do keksówki (lekko nasmarowanej olejem i wysypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy kawałki gruszki.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Wyciągamy z piekarnika i studzimy 5 minut w formie, następnie wyjmujemy ciasto z formy i studzimy następnie* na kratce kuchennej. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony http://pikleandbinokle.blogspot.com
Komentarze