Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki whisky lub brandy
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
Przygotować glazurę: cebulę i czosnek drobno
poszatkować, dodać sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszać z
doprawionymi solą i pieprzem udkami i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na
całą noc.
Wyjąć udka z glazury, włożyć do naczynia
żaroodpornego, wlać pół szklanki wody, polać udka marynatą, przykryć i piec
przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie
2 -3 razy udka przewrócić (można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność
na koniec można udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjąć udka z
naczynia a soki w razie potrzeby odparować.
Źródło: www.kwestiasmaku.com
Komentarze