udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym


 

Składniki:

- 6 udek kurczaka

- 8 łyżek sosu sojowego

- 4 łyżki octu ryżowego

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki whisky lub brandy

- ½  cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka startego imbiru

Przygotować glazurę: cebulę i czosnek drobno poszatkować, dodać sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszać z doprawionymi solą i pieprzem udkami i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Wyjąć udka z glazury, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać pół szklanki wody, polać udka marynatą, przykryć i piec przez około 1 i 1/2 godziny w 200, w międzyczasie 2 -3 razy udka przewrócić (można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność na koniec można udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia a soki w razie potrzeby odparować.

Źródło: www.kwestiasmaku.com

Komentarze