spaghetti z sosem z pieczonych warzyw


 

Składniki:

- makaron

- 1 duża marchewka (lub 2 średnie)

- 1 pietruszka

- 2 - 3 papryki (może być czerwona, zielona lub żółta)

- 1 mała cukinia

- 4 pomidory np. lima

- 1 cebula 

- 4 ząbki czosnku (całe, tylko obrane)

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- 1 łyżeczka wędzonej papryki 

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy

- sól i pieprz

- 1/2 do 3/4 szklanki wody odlanej z gotującego się makaronu

- opcjonalnie twardy ser żółty do podania i natka pietruszki

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć dużego naczynia żaroodpornego.

Warzywa pokroić w dość duże kawałki, marchewkę, pietruszkę i cukinię w szerokie paski, cebulę na ćwiartki. Pomidory najpierw obrać ze skórki, później pokroić w większą kostkę. Całość polać oliwą lub olejem, posypać ziołami, papryką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać wszystko dokładnie. Rozłożyć dość równomiernie na blaszce. Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione. Pierwsze 15 minut z termoobiegiem, później wyłączyć termoobieg, ale podnieść temperaturę do 200 stopni.

W między czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odlać niecałą szklankę wody z gotującego się makaronu, odstawić.

Przełożyć upieczone warzywa do blendera, dolać pozostawioną wodę z makaronu (najpierw 1/2 szklanki, jeśli w trakcie miksowania sos będzie zbyt gęsty, można dolać więcej).  Zmiksować wszystko do uzyskania w miarę gładkiego sosu. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron wymieszać z sosem i podawać.

Komentarze