Składniki:
- makaron
- 1 duża marchewka (lub 2
średnie)
- 1 pietruszka
- 2 - 3 papryki (może być czerwona,
zielona lub żółta)
- 1 mała cukinia
- 4 pomidory np. lima
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku (całe, tylko
obrane)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub
olej rzepakowy
- sól i pieprz
- 1/2 do 3/4 szklanki wody
odlanej z gotującego się makaronu
- opcjonalnie twardy ser żółty do
podania i natka pietruszki
Piekarnik nagrzać do temperatury
180 stopni.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia. Można też użyć dużego naczynia żaroodpornego.
Warzywa pokroić w dość duże
kawałki, marchewkę, pietruszkę i cukinię w szerokie paski, cebulę na ćwiartki. Pomidory najpierw obrać ze skórki, później pokroić w większą kostkę. Całość polać oliwą lub olejem, posypać ziołami, papryką oraz solą i
świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać wszystko dokładnie. Rozłożyć dość
równomiernie na blaszce. Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, aż warzywa
będą miękkie i lekko przyrumienione. Pierwsze 15 minut z termoobiegiem, później wyłączyć termoobieg, ale podnieść temperaturę do 200 stopni.
W między czasie ugotować makaron
według instrukcji na opakowaniu, odlać niecałą szklankę wody z gotującego się
makaronu, odstawić.
Przełożyć upieczone warzywa do
blendera, dolać pozostawioną wodę z makaronu (najpierw 1/2 szklanki, jeśli w
trakcie miksowania sos będzie zbyt gęsty, można dolać więcej). Zmiksować wszystko do uzyskania w miarę
gładkiego sosu. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z sosem i
podawać.
Komentarze