parówki w cieście francuskim z warzywami


Składniki na 8 porcji:

- ciasto francuskie

- zdrowa vegeta

- 8 parówek

- ok. ½ niewielkiej cukinii

- ok. ½ czerwonej papryki

- 4 pieczarki

- 8 plastrów żółtego sera

- 1 jajko

 


Ciasto francuskie kroimy na 8 jednakowych kawałków.

Cukinię oraz pieczarki myjemy i kroimy w cienkie paski/słupki, a paprykę w cienkie piórka.

Na każdy kawałek ciasta wykładamy plasterki pieczarek oraz cukinii. Posypujemy je vegetą, a następnie kładziemy paprykę. Parówki owijamy plasterkami sera i kładziemy na wierzchu tak, aby wystawały za ciasto i zawijamy.

Na blachę do pieczenia wykładamy papier pergaminowy i układamy roladki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku w 180 °C przez 20-25 minut.

 

 

Komentarze