Składniki:
- 1 cukinia – po starciu i odsączeniu powinno
być ok. 250 g
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- ok. 100 g sera żółtego np. gouda
- sól, pieprz
Dodatkowo na salsę np.: ogórki, pomidory, roszponka,
czerwona cebula i ser feta.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach,
odciskamy z nadmiaru wody.
Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulkę i
czosnek oraz starty ser – wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do
smaku.
Pieczemy w mocno nagrzanej, natłuszczonej (najlepiej
prawdziwym masłem) gofrownicy.
Podajemy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami,
sałatą i fetą.
Przepis od ostra-na-slodko.pl
Komentarze