gofry cukiniowe z warzywną salsą


 

Składniki:

- 1 cukinia – po starciu i odsączeniu powinno być ok. 250 g

- 1 cebula biała

- 2 ząbki czosnku

- 1 jajko

- 3-4 łyżki mąki pszennej

- ok. 100 g sera żółtego np. gouda

- sól, pieprz

Dodatkowo na salsę np.: ogórki, pomidory, roszponka, czerwona cebula i ser feta.

 

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody.

Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulkę i czosnek oraz starty ser – wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Pieczemy w mocno nagrzanej, natłuszczonej (najlepiej prawdziwym masłem) gofrownicy.

Podajemy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, sałatą i fetą.


Przepis od ostra-na-slodko.pl

Komentarze