curry z kalafiorem, krewetkami i pędami bambusa



Składniki na 2-3 porcje:

- 400 g kalafiora

- 14 krewetek

- 70 g pędów bambusa

- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 1 łyżeczka żółtej/czerwonej pasty curry lub 2 łyżeczki świeżo startego imbiru, 1 starty ząbek czosnku i 2 łyżeczki curry w proszku

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka posiekanych rodzynek (opcjonalnie)

- 1/3 łyżeczki ostrej papryki

- 1/3 łyżeczki kardamonu

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1/2 łyżeczki kolendry (ziarna)

- 1 łyżeczka kolendry (suszone liście)

- 1 łyżeczka kurkumy

- szczypta cynamonu

 

Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone i dokładnie osuszyć. Sprawdzić czy usunięte są, jeśli jest potrzeba, należy je wyjąć.

Wszystkie przyprawy w proszku wymieszać w miseczce (bez curry). W woku lub w garnku podgrzać olej, włożyć pastę curry (lub imbir, czosnek i curry w proszku) i mieszając podsmażyć.

Dodać wszystkie przyprawy w proszku oraz kalafiora i smażyć przez około pół minuty. Wlać mleko kokosowe i zagotować na większym ogniu (mleko najlepiej dodawać partiami nie przerywając gotowania).

Doprawić solą (a najlepiej sosem rybnym - 1 łyżka), cukrem i gotować przez około 10 - 12 minut aż kalafior będzie miękki. Mniej więcej w połowie gotowania dodać rodzynki i pędy bambusa.

Do kalafiora dodać krewetki i na małym ogniu gotować przez około 1-2 minuty. Na koniec doprawić sokiem z limonki.

Komentarze