Składniki na 2-3 porcje:
- 400 g kalafiora
- 14 krewetek
- 70 g pędów bambusa
- 1 puszka (400 ml) mleka
kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka żółtej/czerwonej
pasty curry lub 2 łyżeczki świeżo startego imbiru, 1 starty ząbek czosnku i 2
łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanych rodzynek
(opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry (ziarna)
- 1 łyżeczka kolendry (suszone
liście)
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta cynamonu
Różyczki kalafiora opłukać i
pokroić na mniejsze kawałki. Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone i dokładnie
osuszyć. Sprawdzić czy usunięte są, jeśli jest potrzeba, należy je wyjąć.
Wszystkie przyprawy w proszku
wymieszać w miseczce (bez curry). W woku lub w garnku podgrzać olej, włożyć
pastę curry (lub imbir, czosnek i curry w proszku) i mieszając podsmażyć.
Dodać wszystkie przyprawy w proszku oraz kalafiora i smażyć przez około pół minuty. Wlać mleko kokosowe i zagotować na większym ogniu (mleko najlepiej dodawać partiami nie przerywając gotowania).
Doprawić solą (a najlepiej sosem rybnym - 1 łyżka), cukrem i gotować przez około 10 - 12 minut aż kalafior będzie miękki. Mniej więcej w połowie gotowania dodać rodzynki i pędy bambusa.
Do kalafiora dodać krewetki i na
małym ogniu gotować przez około 1-2 minuty. Na koniec doprawić sokiem z
limonki.
Komentarze