Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- mąka do obtaczania schabu
- 2 cebule
- 15 dużych pieczarek
- ok 200 ml śmietanki do zup i sosów 18%
- masło klarowane do smażenia (lub olej)
- sól i pieprz
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki
oczyścić i pokroić w plasterki.
Kotlety schabowe przeciąć na pół, każdą część
lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą z każdej strony. Bitki schabowe obtoczyć
w mące.
Na szerokiej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać łyżkę masła klarowanego
(lub olej) i zrumienić na dość sporej mocy palnika bitki schabowe z obydwu
stron. Bitki zdjąć z patelni. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżką masła
klarowanego i przesmażyć na złoto cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki
i przesmażyć aż zmiękną. Wlać śmietanę kremówkę, zagotować i zmniejszyć moc
palnika. Do sosu przełożyć podsmażone wcześniej bitki schabowe, nakryć pokrywę
i poddusić całość pod przykryciem aż schab zmięknie - około 20 min. Na końcu
można zdjąć pokrywę i w razie potrzeby bardziej odparować sos. Można również
sos zagęścić mąką lecz wersja bez mąki jest smaczniejsza. Na sam koniec
doprawić do smaku solą i pieprzem (do sosu śmietanowego nie dodaję pieprzu).
Podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub wszelkimi kaszami.
Źródło: kochamlubiegotuje.blogspot.com
Komentarze