bitki schabowe s sosie śmietanowo-pieczarkowym


 

Składniki:

- 4 kotlety schabowe 

- mąka do obtaczania schabu

- 2 cebule

- 15 dużych pieczarek

- ok 200 ml śmietanki do zup i sosów 18%

- masło klarowane do smażenia (lub olej)

- sól i pieprz

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Kotlety schabowe przeciąć na pół, każdą część lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą z każdej strony. Bitki schabowe obtoczyć w mące.

Na szerokiej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać łyżkę masła klarowanego (lub olej) i zrumienić na dość sporej mocy palnika bitki schabowe z obydwu stron. Bitki zdjąć z patelni. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżką masła klarowanego i przesmażyć na złoto cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i przesmażyć aż zmiękną. Wlać śmietanę kremówkę, zagotować i zmniejszyć moc palnika. Do sosu przełożyć podsmażone wcześniej bitki schabowe, nakryć pokrywę i poddusić całość pod przykryciem aż schab zmięknie - około 20 min. Na końcu można zdjąć pokrywę i w razie potrzeby bardziej odparować sos. Można również sos zagęścić mąką lecz wersja bez mąki jest smaczniejsza. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem (do sosu śmietanowego nie dodaję pieprzu).

Podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub wszelkimi kaszami.

Źródło: kochamlubiegotuje.blogspot.com

Komentarze