Składniki:
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu
- 1 duży lub 2 małe banany (dojrzałe)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
+ coś do podania z malinami i malinowym
przecierem było pycha
Dojrzałego większego banana (lub dwa
mniejsze) rozgniatamy widelcem na papkę.
W misce w kilka sekund zmiksować
ze sobą wszystkie składniki. Można też wymieszać składniki za pomocą
trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy na kilka minut.
Na patelnię wlej odrobinę oleju,
nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć
na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż na małym
ogniu po 2 minutki z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ
wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone
z zewnątrz, a surowe w środku. Po ich przygotowaniu można
je podawać z owocami lub ulubioną konfiturą.
Przepis pochodzi ze strony https://poprostupycha.com.pl/
Komentarze