bananowe placuszki

Pycha!

Składniki:

- 2 jajka

- 180 ml mleka

- 200 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki cukru pudru lub miodu

- 1 duży lub 2 małe banany (dojrzałe)

- 1/2 łyżeczki cynamonu

+ coś do podania z malinami i malinowym przecierem było pycha

Dojrzałego większego banana (lub dwa mniejsze) rozgniatamy widelcem na papkę.

W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Można też wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odstawiamy na kilka minut.

Na patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż na małym ogniu po 2 minutki z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Po ich przygotowaniu można je podawać z owocami lub ulubioną konfiturą.

 Przepis pochodzi ze strony https://poprostupycha.com.pl/

Komentarze