tarta z mascarpone i borówkami


 

Składniki na kruche ciasto:

- 250 g mąki tortowej

- 150 g masła, zimnego

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 żółtko

- 2-3 łyżki zimnej wody

- szczypta soli

Składniki na krem:

- 250 ml śmietanki kremówki 30%

- 250 g serka mascarpone

- 2-3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

- 4 łyżki dżemu jagodowego

- ok. 250 g jagód

 

Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.

Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owijamy folią i ponownie przekładamy na 30 min. do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Kremówkę oraz serek miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy tylko do połączenia.

Spód kruchego ciasta smarujemy dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Na wierzch układamy jagody. Gotową tartę możemy schłodzić przed podaniem ok. 1 godz.

Komentarze