Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu jagodowego
- ok. 250 g jagód
Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy na
lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Ciasto nawijamy na wałek i
przekładamy do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owijamy folią i
ponownie przekładamy na 30 min. do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe
ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min do
zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę oraz serek miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec dodajemy
przesiany cukier puder i miksujemy tylko do połączenia.
Spód kruchego ciasta smarujemy
dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Na wierzch układamy jagody. Gotową tartę
możemy schłodzić przed podaniem ok. 1 godz.
Komentarze