sałatka z kalafiorem, jajkiem i fetą z sosem Cezar

 

Składniki:
- 1 brokuł
- 3-4 jajka 
- 1/2 opakowania sera feta
- 4 łyżki tartego parmezanu
- prażony słonecznik i dynia
- pieprz

Sos Cezar:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub zwykłej)
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu worcestershire (lub sojowego)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz

Brokuł podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu krótko przepłukać zimną wodą.

Jajka włożyć ugotować na półtwardo, przestudzić i obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.

Fetę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki włożyć do miski. Doprawić pieprzem i delikatnie przemieszać.

Składniki sosu zmiksować blenderem i polać gotowym sosem sałatkę. Posypać tartym parmezanem i prażonymi nasionami.

 


Komentarze