papryka faszerowana kuskusem i kurczakiem


Składniki na 3 większe porcje:
- 3 większe czerwone papryki
- 1/2 szklanki suchego kuskusa
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 4 łyżeczki koperku
- 4 łyżeczki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 szczypty kminku
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml bulionu lub wody
- olej/oliwa
- 1 mozzarella

Kaszę gotujemy w szklance  wody, a następnie studzimy.

Cebulę, czosnek i kurczaka siekamy. Marchewkę drobniutko kroimy. Paprykę przecinamy wzdłuż na pół.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się lekko zeszkli dodajemy marchewkę i kurczaka i podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kuskus oraz natkę, koperek i pozostałe przyprawy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przecięte i oczyszczone połówki papryki wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdej papryki wlewamy po 2 łyżki bulionu, pozostały wlewamy do naczynia (niekoniecznie wszystko na raz).

Pieczemy ok. 30-40 minut. Na 3 minuty przed końcem na każdej papryce układamy plasterki mozzarelli.

 

Komentarze