owoce pod migdałową kruszonką


Składniki:
- 1200 g owoców (300 g moreli, 300 g śliwek, 400 g malin, 200 g jeżyn)

Ciasto:
- 140 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 60 g płatków owsianych
- 120 g migdałów
- 140 g cukru trzcinowego

Migdały dobrze rozdrabniamy, tak by część była wręcz zmielona. Wkładamy je do miski razem z resztą składników na ciasto. Łączymy wszystko, aż powstanie kruszonka. Wkładamy na chwilę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Owoce myjemy, śliwki i morele kroimy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu na przemian, dodajemy maliny i jeżyny. Na wierzch owoców równomiernie rozkładamy kruszonkę.

Pieczemy ok. 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Komentarze