mini pizze



Składniki na ciasto:
- 200 ml wody,
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 210 g mąki pszennej,
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli.

Składniki na sos:
- 1/2 opakowania (350 g) pomidorów z oliwą i czosnkiem
- 1/3 łyżeczki soli,
- kilka szczypt mielonego pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki suszonego albo świeżego oregano,
- 1/2 łyżeczki suszonej albo 10-15 listków świeżej bazylii,
- 1 ząbek cienko pokrojonego czosnku

Do miski wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C) i wsypujemy do niej drożdże i cukier, które dobrze w tej wodzie rozpuszczamy. Odstawiamy miskę na 10 minut do ciepłego miejsca.

Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i sól, następnie dobrze wyrabiamy ciasto, aby było gładkie (ok. 5–7 minut). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos. Pomidory blendujemy, dodajemy do nich przyprawy i odrobinę oliwy, dokładnie mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 220°C (grzanie – góra i dół, może być termoobieg).

Kiedy ciasto już urośnie, dzielimy je na 12 części i na blacie dobrze oprószonym mąką wałkujemy kawałki ciasta. Następnie formujemy je na kształt mini pizzy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na każdy spód mini pizzy dajemy 2 łyżeczki sosu, ulubione dodatki i oprószamy go serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8–10 minut.

Przepis ze strony https://www.szczesliva.pl/mini-pizza-szybki-przepis/

Komentarze