krem z pora i cukinii



Składniki:
- 1 spory por
- cukinia (ok. 260 g)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 1 litr wody

Dodatki: 
- prażone nasiona dyni i grzanki
- ser grana padano, tabasco i prażone nasiona dyni i słonecznika 

             

Warzywa kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy por, cebulę czosnek, seler, pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Zalewamy wodą. Gdy się zagotuje wrzucamy ziemniaki i gotujemy bez przykrycia. Po ok. 7 minutach dodajemy cukinie i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Całość blendujemy i doprawiamy.

                       

Komentarze