fasolowa ze świeżego Jasia




Składniki:

 - 0,5 kg fasoli Jaś

- 2 nieduże ziemniaki

- 2 średnie marchewki

- 1 pietruszka

- kawałek pora

- 1 spora cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 mała kiełbaska myśliwska (lub inna dobra)

- płaska łyżka suszonego majeranku

- łyżka oleju

- sól

- pieprz czarny ziarnisty

 

Fasolę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy, aż będzie prawie miękka (około 40 minut, ale czas gotowania może być różny w zależności od świeżości ziaren). W razie potrzeby uzupełniamy wodę, żeby fasola była całkowicie zanurzona w wodzie.

W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, por w talarki. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Do garnka z wpół miękką fasolą dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę podsmażoną z porem i kiełbasą, gotujemy około 15 minut, a tuż przed końcem gotowania dodajemy majeranek.

Kiedy zupa jest gotowa, można odlać szklankę do małego rondelka i zmiksować, a następnie dodać do garnka z zupą.

Doprawiamy zupę świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze