Składniki:
- 0,5 kg fasoli Jaś
- 2 nieduże ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała kiełbaska myśliwska (lub inna dobra)
- płaska łyżka suszonego majeranku
- łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny ziarnisty
Fasolę płuczemy, przekładamy do garnka,
zalewamy wodą, solimy i gotujemy, aż będzie prawie miękka (około 40 minut, ale
czas gotowania może być różny w zależności od świeżości ziaren). W razie
potrzeby uzupełniamy wodę, żeby fasola była całkowicie zanurzona w wodzie.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, por w
talarki. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Po chwili dodajemy pokrojoną w
kostkę kiełbasę.
Do garnka z wpół miękką fasolą dodajemy
pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę podsmażoną z porem i kiełbasą,
gotujemy około 15 minut, a tuż przed końcem gotowania dodajemy majeranek.
Kiedy zupa jest gotowa, można odlać szklankę
do małego rondelka i zmiksować, a następnie dodać do garnka z zupą.
Doprawiamy zupę świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze