bułki śniadaniowe


 Składniki

- 450 g mąki pszennej typ 650 uniwersalnej

- 350 g wody

- 7 g drożdży instant

- 10 g soli

- 5 g cukru

Wszystkie składniki ciasta zarabiamy, a następnie zagniatamy przez około 10-15 minut ręcznie lub przez 3-5 minut za pomocą robota kuchennego. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do podwojenia objętości, na 45-60 minut w temperaturze pokojowej.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i natłuszczoną dłonią zagniatamy ponownie ciasto rozciągając je i składając jak kopertę tak długo, aż stanie się sprężyste i nie będzie się rozpływało.

Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułki (lub 2 podłużne bagietki).

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.

Uformowane bułeczki układamy na blasze i zostawiamy do napuszenia przez około 20 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte bułki nacinamy z góry jednym cięciem ostrym  nożem i wstawiamy do piekarnika z parą.

Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania odpowiednio wypieczonej, rumianej skórki.

Studzimy na kratce.

 

Źródło: www.osmykolorteczy.pl

Komentarze