Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650 uniwersalnej
- 350 g wody
- 7 g drożdży instant
- 10 g soli
- 5 g cukru
Wszystkie składniki ciasta zarabiamy, a
następnie zagniatamy przez około 10-15 minut ręcznie lub przez 3-5 minut za
pomocą robota kuchennego. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i odstawiamy
do podwojenia objętości, na 45-60 minut w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i
natłuszczoną dłonią zagniatamy ponownie ciasto rozciągając je i składając jak
kopertę tak długo, aż stanie się sprężyste i nie będzie się rozpływało.
Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części i formujemy
okrągłe bułki (lub 2 podłużne bagietki).
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.
Uformowane bułeczki układamy na blasze i zostawiamy
do napuszenia przez około 20 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte bułki nacinamy z góry jednym
cięciem ostrym nożem i wstawiamy do
piekarnika z parą.
Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania
odpowiednio wypieczonej, rumianej skórki.
Studzimy na kratce.
Źródło: www.osmykolorteczy.pl
Komentarze