Składniki na 2 porcje:- 200 g boczniaków
- 2 ząbki
czosnku
- 2 łyżeczki
posiekanego imbiru
- 2 łyżki
oleju rzepakowego
- 1 łyżka
oleju sezamowego
- 1-2 łyżki
sosu sojowego
- 1/3
łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka
soku z limonki
- 1 łyżka
miodu
- prażony
sezam do posypania
- posiekany
szczypiorek do posypania
Dodatkowo:
- 1 szklanka
pęczaku
- 2 garście
szparagówki
Boczniaki kroimy w podłużne kawałki. Czosnek i imbir drobno siekamy. Stawiamy wodę na pęczak i fasolkę. Prażymy sezam.
Gdy woda zacznie się gotować, na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy boczniaki, smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Ogień nie może być zbyt mały, bo grzyby zamiast smażyć się, zaczną puszczać sok.
Kiedy boczniaki będą miękkie, ale w dalszym ciągu sprężyste, dodajemy chili, czosnek, imbir i olej sezamowy. Smażymy dalej przez 2 minuty.
Wlewamy sos
sojowy i miód, dodajemy sok z limonki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez około
1-2 minuty. Boczniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do potraw.
Komentarze