boczniaki w tajskim stylu

 


Składniki na 2 porcje:- 200 g boczniaków

- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- prażony sezam do posypania
- posiekany szczypiorek do posypania

Dodatkowo:
- 1 szklanka pęczaku
- 2 garście szparagówki

 

Boczniaki kroimy w podłużne kawałki. Czosnek i imbir drobno siekamy. Stawiamy wodę na pęczak i fasolkę. Prażymy sezam.

Gdy woda zacznie się gotować, na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy boczniaki, smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Ogień nie może być zbyt mały, bo grzyby zamiast smażyć się, zaczną puszczać sok.

Kiedy boczniaki będą miękkie, ale w dalszym ciągu sprężyste, dodajemy chili, czosnek, imbir i olej sezamowy. Smażymy dalej przez 2 minuty.

Wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy sok z limonki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty. Boczniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do potraw.

 


Komentarze