Przepis
na mała keksówkę.
Składniki:
-
225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówek amerykańskich
Składniki
powinny być w temperaturze pokojowej. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt i ponownie krótko zmiksować
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy. Całość zmiksować do połączenia
się składników.
Borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
Na
dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3
borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę
ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki delikatnie wciskając je w ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut
do suchego patyczka.
Komentarze