pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowo-serowym


Ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 450 g mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 300 g białego serca
- 1 szalotka
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz

Dodatkowo:
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
- czarny sezam

Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę szpinak podsmażyć na oleju. Dodać rozmrożony szpinak. Przesmażyć. Odstawić do ostygnięcia.

Ser biały i fetę dokładnie rozgnieść widelcem. Połączyć ze szpinakiem. Dobrze wymieszać.

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką lub mieszadłem miksera do ciasta kruchego rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek. Foremką o średnicy 10 cm wyciąć krążki. Na środku ułożyć farsz i zlepić brzegi. W każdy pierożku mieści się ok. 1 łyżka nadzienia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minut na złoty kolor.

Przepis na ciasto -> https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html reszta własna fantazja

Komentarze