Ciasto:
-
200 ml ciepłego mleka
-
7 g suchych drożdży instant
-
2 łyżki cukru
-
450 g mąki
-
200 g masła
-
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
-
1 duża biała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryka
-
1 biała papryka
-
85 g boczniaków
-
60 g salami
-
7 suszonych pomidorów z zalewy
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
2-3 łyżeczki papryki
-
szczypta cuminu
-
szczypta chilli
-
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
sól
-
1-2 łyżeczki masła lub oliwy z pomidorów
Dodatkowo:
- białko
- sezam
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem zeszklić na maśle z odrobiną soli. Gdy zacznie się złocić dodać boczniaki pokrojone w kostkę. Smażyć ok. 5 minut stale mieszając. Następnie dodać paprykę i przyprawy. Smażyć ok. 12 minut dodając w między czasie pomidory i paprykę, a pod sam koniec koncentrat. Odstawić do ostygnięcia.
Drożdże
wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę,
dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką lub mieszadłem miksera do
ciasta kruchego rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Wlać
mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i wstawić do
lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek. Foremką o średnicy 10 cm wyciąć krążki. Na środku ułożyć ok. 1 łyżkę farszu i zlepić brzegi.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Pierożki
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem
wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec
przez 23 minut na złoty kolor.
Przepis
na ciasto -> https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html
reszta własna fantazja
Komentarze