pieczone pierożki z nadzieniem pizzowym

Ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 450 g mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli 

Nadzienie:
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 biała papryka
- 85 g boczniaków
- 60 g salami
- 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2-3 łyżeczki papryki
- szczypta cuminu
- szczypta chilli
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- 1-2 łyżeczki masła lub oliwy z pomidorów

Dodatkowo:
- białko
- sezam

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem zeszklić na maśle z odrobiną soli. Gdy zacznie się złocić dodać boczniaki pokrojone w kostkę. Smażyć ok. 5 minut stale mieszając. Następnie dodać paprykę i przyprawy. Smażyć ok. 12 minut dodając w między czasie pomidory i paprykę, a pod sam koniec koncentrat. Odstawić do ostygnięcia.

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką lub mieszadłem miksera do ciasta kruchego rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek. Foremką o średnicy 10 cm wyciąć krążki. Na środku ułożyć ok. 1 łyżkę farszu i zlepić brzegi.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minut na złoty kolor.

 

Przepis na ciasto -> https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html reszta własna fantazja

Komentarze