Ciasto:
-
200 ml ciepłego mleka
-
7 g suchych drożdży instant
-
2 łyżki cukru
-
450 g mąki
-
200 g masła
-
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
-
mięso z rosołu (kurczak + indyk) + marchewka, pietruszka
-
duża biała cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka musztardy angielskiej
-
1 łyżeczka przyprawy curry
-
1 łyżeczka papryki w proszku
-
ok. 5 łyżek natki pietruszki
-
sól i pieprz
Dodatkowo:
- białko
- 1-2 łyżki mleka
- czarny sezam
Cebulę pokroić, czosnek posiekać i razem podsmażyć. Zmielić mięso z rosołu (u mnie to była mniej więcej średnia miska) razem z marchewką i pietruszką oraz przestudzoną cebulą z czosnkiem. Doprawić i dobrze wyrobić ręką. Odstawić do ostygnięcia.
Drożdże
wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę,
dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką lub mieszadłem miksera do
ciasta kruchego rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Wlać
mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i wstawić do
lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek. Foremką o średnicy 10 cm wyciąć krążki. Na środku ułożyć farsz i zlepić brzegi. W każdy pierożku mieści się ok. 1 łyżka mięsa.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minut na złoty kolor.
Przepis
na ciasto -> https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html
reszta własna fantazja
Komentarze