pieczone pierożki z mięsem


Ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 450 g mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli 

Nadzienie:
- mięso z rosołu (kurczak + indyk) + marchewka, pietruszka
- duża biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- ok. 5 łyżek natki pietruszki
- sól i pieprz

Dodatkowo:
- białko
- 1-2 łyżki mleka
- czarny sezam

Cebulę pokroić, czosnek posiekać i razem podsmażyć. Zmielić mięso z rosołu (u mnie to była mniej więcej średnia miska) razem z marchewką i pietruszką oraz przestudzoną cebulą z czosnkiem. Doprawić i dobrze wyrobić ręką. Odstawić do ostygnięcia.

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką lub mieszadłem miksera do ciasta kruchego rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek. Foremką o średnicy 10 cm wyciąć krążki. Na środku ułożyć farsz i zlepić brzegi. W każdy pierożku mieści się ok. 1 łyżka mięsa.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minut na złoty kolor.

Przepis na ciasto -> https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html reszta własna fantazja

Komentarze