Kotleciki - 8 sztuk:
- ok. 350 g cukinii
- 220 g mięsa z piersi indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 łyżeczki oregano
- 2/3 łyżeczki cuminu
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki kaszy manny
- oliwa
Sałatka z kaszy:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki komosy
- 1 łyżka oleju z pomidorów suszonych
- sól i pieprz
- opakowanie sera feta
- listki bazylii (10 lub więcej)
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
Kaszę wsypać do garnka, zalać niecałą szklanką wody, doprawić solą, pieprzem i olejem z pomidorów. Przykryć i gotować do miękkości.
Gdy kasza będzie gotowa odstawić ją by przestygła. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser, połówki pomidorków i posiekaną bazylię.
Mięso z indyka zmielić w maszynce lub rozdrabniaczu. Dodać niecałą łyżeczkę zimnej wody i chwilę wyrabiać.
Na patelni, na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek z dodatkiem oregano, cuminu i odrobiny soli. Podsmażyć krótko.
Następnie dodać startą cukinię startą na tarce o grubych oczkach. Smażyć ok 4 minuty. Przestudzić.
Dodać do mięsa wraz z natka pietruszki, doprawić solą. Dodać ok 2 łyżek kaszy manny (w zależności od potrzeb). Wymieszać dokładnie.
Rozgrzać patelnię grillową. Delikatnie skropić ją oliwą. Mięsną masę nakładać łyżką. Smażyć po kilka minut na każdej stronie.
Komentarze