kaszotto z kurkami


Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- 200 g kurek
1 duży pomidor malinowy lub 2 mniejsze
sól i czarny pieprz

do podania: świeża pietruszka

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek bardzo dokładnie siekamy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i smażymy przez 1 – 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek. Mieszamy i wsypujemy kaszę gryczaną. Smażymy przez kolejną minutę, po czym wlewamy bulion i patelnię przykrywamy. Gotujemy przez około 10 minut i odkrywamy. Dalej gotujemy dodając po trochę wody do momentu, aż kasza przestanie chłonąć płyn i będzie dość miękka.

Kurki myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na połówki, jeśli są większe. Pomidora nacinamy i sparzamy, a następnie obieramy i siekamy. 

Na patelnię wlewamy drugą łyżkę oleju i porządnie rozgrzewamy. Wrzucamy kurki, smażymy 2 – 3 minuty na dużym ogniu, a na koniec dodajemy posiekanego pomidora, sól i czarny pieprz. Dusimy przez 5 minut. 

Podajemy ze świeżą pietruszką.

Porady: Kaszotto nie może się nie udać, ale kluczowe jest dodanie do ugotowanej kaszy oleju i ponowne rozgrzanie – kurki, jak wszystkie grzyby, lubią być smażone, szybko i intensywnie. W przeciwnym wypadku będą gąbczaste i nijakie w smaku.

Inspiracja: https://www.jadlonomia.com/przepisy/kaszotto-z-kurkami/ i "Domowe smaki. Rodzinna książka kucharska Kuroniów"

Komentarze