wieprzowina po chińsku


Składniki na 3 porcje:
- 350 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 cebula szalotka lub 1/4 cebuli
- 1/2 marchewki
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego

Sos:
- 3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Dodatki:
- ryż
- szczypiorek

Odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Nastawić ryż na gotowanie.

Przygotować warzywa: paprykę pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w nieco większą kostkę, marchewkę obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki, tak samo pokroić pora.

Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

W woku lub w wysokiej i dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie przygotowane warzywa i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 4-6 minut. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz.

Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3-5 minut co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.

Włożyć z powrotem warzywa i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż, posypać szczypiorkiem i podawać.

 

Oryginalny przepis -> https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/wieprzowina_po_chinsku/przepis.html

Komentarze