Składniki
na 3 porcje:
-
350 g polędwiczki wieprzowej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1/2 czerwonej papryki
-
1/2 żółtej papryki
-
1 cebula szalotka lub 1/4 cebuli
-
1/2 marchewki
-
1/2 pora
-
2 ząbki czosnku
-
3 cm kawałek imbiru
-
2 łyżki oleju roślinnego
Sos:
-
3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
-
3 łyżki wody
-
5 łyżek sosu sojowego
-
3 łyżki cukru (np. trzcinowego)
Dodatki:
-
ryż
-
szczypiorek
Odciąć
białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół,
następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i
pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Nastawić ryż na gotowanie.
Przygotować warzywa: paprykę
pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w nieco większą kostkę, marchewkę
obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki, tak samo pokroić pora.
Czosnek
i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać
wszystkie składniki w miseczce.
W
woku lub w wysokiej i dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie
przygotowane warzywa i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 4-6 minut.
Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz.
Na
patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do
dużego i smażyć przez około 3-5 minut co chwilę mieszając aby równomiernie się
obsmażała.
Włożyć
z powrotem warzywa i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować przez
około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Wyłożyć
danie na talerze, obok położyć ryż, posypać szczypiorkiem i podawać.
Oryginalny
przepis -> https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/wieprzowina_po_chinsku/przepis.html
Komentarze