Przygotować
kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w
nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki),
pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
Oddzielić
żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
Żółtka
utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i
wmiksować krótko serek mascarpone.
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką
do masy z mascarpone.
Biszkopty
zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego
w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby
połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
Na biszkopty
wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych
biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5
godz. do lodówki.
Przed
podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Komentarze