sałatka z ciecierzycy i kaszy bulgur


Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
- 1 ½ szklanki ugotowanej gruboziarnistej kaszy bulgur
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ok. 12 suszonych pomidorów z oliwy
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- 2-3 łyżki lekko podprażonego słonecznika 

Winegret:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego

Wszystkie składniki na winegret dokładnie wymieszać.

Paprykę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory drobno posiekać.

Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać sos i wymieszać.

Odstawić na minimum 30 minut.




Komentarze