Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
- 1 ½ szklanki
ugotowanej gruboziarnistej kaszy bulgur
- ½ czerwonej
papryki
- ½ żółtej
papryki
- ok.
12 suszonych pomidorów z oliwy
- 3
łyżki posiekanego szczypiorku
- 3
łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1
łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- 2-3
łyżki lekko podprażonego słonecznika
Winegret:
- 2
łyżki oliwy
- 1 łyżka
soku z cytryny
- 1
łyżeczka musztardy dijon
- 1
łyżeczka syropu klonowego
Wszystkie
składniki na winegret dokładnie wymieszać.
Paprykę
pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory drobno posiekać.
Wszystkie
składniki wsypać do miski, dodać sos i wymieszać.
Odstawić
na minimum 30 minut.
Komentarze