Składniki na
2 quesadille:
- 1-2 filety
z kurczaka
- 1 łyżka
oliwy
- 1 cebula
- 1 papryka
- mała
puszeczka kukurydzy lub mieszanki meksykańskiej
- 200 g
tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy)
- 2 łyżeczki
masła
- 4 tortille (śr. 20 cm)
PRZYPRAWY DO
KURCZAKA
- 2 ząbki
czosnku, starte
- 1/2
łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka
słodkiej papryki
- 1 łyżeczka
kuminu
- 1/2
łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka
płatków chili
Kurczaka pokroić na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami. Polać łyżką oleju roślinnego i dokładnie wymieszać, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę - podobnie jak kurczaka - na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą i zeszklić na patelni na łyżce oleju, odłożyć na talerz.
Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 4 minuty. Przełożyć na oddzielny talerz.
Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę wszystkich składników farszu - kurczaka (bez soków z mięsa), podsmażone warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
Podgrzaną z
jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę* i ponownie podsmażyć na
maśle do zrumienienia. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą
połową farszu.
* Quesadillę
najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a
następnie - dociskając go dłonią - ostrożnie obrócić wszystko o 180 st.
Komentarze