quesadilla z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Składniki na 2 quesadille:
- 1-2 filety z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 papryka
- mała puszeczka kukurydzy lub mieszanki meksykańskiej
- 200 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy)
- 2 łyżeczki masła
- 4 tortille (śr. 20 cm)

PRZYPRAWY DO KURCZAKA
- 2 ząbki czosnku, starte
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka płatków chili

Kurczaka pokroić na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami. Polać łyżką oleju roślinnego i dokładnie wymieszać, odstawić.

Cebulę pokroić w piórka, paprykę - podobnie jak kurczaka - na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą i zeszklić na patelni na łyżce oleju, odłożyć na talerz.

Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 4 minuty. Przełożyć na oddzielny talerz.

Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę wszystkich składników farszu - kurczaka (bez soków z mięsa), podsmażone warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. 

Podgrzaną z jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę* i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu.

* Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie - dociskając go dłonią - ostrożnie obrócić wszystko o 180 st.


Inspiracja - https://www.kwestiasmaku.com/przepis/quesadilla-z-kurczakiem-i-warzywami 

Komentarze