Składniki na 2-4 porcje (w zależności od głodu i dodatków)
- 1,2
- 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
- odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
MARYNATA
- 2
ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1
łyżka cukru pudru
- 4
łyżki sosu sojowego
- 1
łyżka keczupu
- 2
łyżki oleju
- 1
łyżeczka utartego imbiru
- szczypta
goździków (najlepiej mielonych)
Dzień
przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek łącząc ze sobą
wymienione składniki. Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, umyć,
osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia (np. plastikowego lub szklanego), natrzeć
marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na ok.
12 godzin. 2 - 3 razy można żeberka przemieszać.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni C. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i
pieprzem (opcjonalnie). Rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce pojedynczą warstwą z
zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1
godzinę, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić i smarować marynatą.
Po
tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do czasu aż mięso będzie
miękkie i będzie dobrze odchodziło od kości. Na koniec można zdjąć folię i
miejscami zrumienić żeberka.
WSKAZÓWKI
Ostateczny
czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają
tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze.
Marynatę
możemy wzbogacić o miód (zastąpić cukier puder) oraz dodać łyżeczkę octu
winnego.
Źródło - https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/diabelskie_zeberka/zeberka.html
Komentarze