pieczone żeberka


Składniki na 2-4 porcje (w zależności od głodu i dodatków)
- 1,2 - 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
- odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu 

MARYNATA
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- szczypta goździków (najlepiej mielonych)

Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek łącząc ze sobą wymienione składniki. Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, umyć, osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia (np. plastikowego lub szklanego), natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na ok. 12 godzin. 2 - 3 razy można żeberka przemieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem (opcjonalnie). Rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce pojedynczą warstwą z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić i smarować marynatą.

Po tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodziło od kości. Na koniec można zdjąć folię i miejscami zrumienić żeberka.

WSKAZÓWKI

Ostateczny czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze.

Marynatę możemy wzbogacić o miód (zastąpić cukier puder) oraz dodać łyżeczkę octu winnego.

Źródło - https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/diabelskie_zeberka/zeberka.html 

 

Komentarze