kurczak po meksykańsku


Kurczak palce lizać!

Składniki na 4-5 porcji:
600 g filetu z kurczaka
- przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, kminu rzymskiego i suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta cynamonu, sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- puszka kukurydzy 
- puszka czerwonej fasoli
- 500 ml passaty pomidorowej (lub więcej)
- 200 g tartej mozzarelli
- 200 g ryżu
-do podania (opcjonalnie): awokado, świeża kolendra

 

Każdy filet pokroić na 3 mniejsze i cieńsze kawałki. Posypać przyprawami i obtoczyć w dwóch łyżkach oliwy a następnie rozbić tłuczkiem na podobną grubość (uprzednio najlepiej przykryć folią spożywczą).

Rozgrzać patelnię, wlać dwie łyżki oliwy, włożyć kurczaka i krótko obsmażyć (po 2 minuty z obydwu stron), zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć posiekaną cebulę i starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę i fasolę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, doprawić solą.

Danie przełożyć do żaroodpornej formy (lub pozostawić na patelni jeśli można ją używać w piekarniku - uwaga na plastikowe rączki!)

Na wierzch ułożyć podsmażone filety i posypać je tartym serem. Włożyć do piekarnika (grill mała moc lub termoobieg 180 st.) na ok. 10 min i zapiec aż ser się zrumieni.

Podawać z ugotowanym ryżem, opcjonalnie z plasterkami awokado i listkami kolendry.

Źródło (z niewielką zmianą) -> https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-meksykansku

 

Komentarze