Kurczak palce lizać!
Składniki na 4-5 porcji:
- 600 g filetu
z kurczaka
- przyprawy:
po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, kminu rzymskiego i suszonego oregano,
1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta cynamonu, sól, pieprz
- 4 łyżki
oliwy
- 2 ząbki
czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- puszka
kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 500 ml
passaty pomidorowej (lub więcej)
- 200 g tartej
mozzarelli
- 200 g ryżu
-do podania
(opcjonalnie): awokado, świeża kolendra
Każdy filet
pokroić na 3 mniejsze i cieńsze kawałki. Posypać przyprawami i obtoczyć w dwóch
łyżkach oliwy a następnie rozbić tłuczkiem na podobną grubość (uprzednio
najlepiej przykryć folią spożywczą).
Rozgrzać
patelnię, wlać dwie łyżki oliwy, włożyć kurczaka i krótko obsmażyć (po 2 minuty
z obydwu stron), zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą
patelnię włożyć posiekaną cebulę i starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać
pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę i fasolę. Wlać passatę pomidorową i
zagotować, doprawić solą.
Danie
przełożyć do żaroodpornej formy (lub pozostawić na patelni jeśli można ją
używać w piekarniku - uwaga na plastikowe rączki!)
Na wierzch
ułożyć podsmażone filety i posypać je tartym serem. Włożyć do piekarnika (grill
mała moc lub termoobieg 180 st.) na ok. 10 min i zapiec aż ser się zrumieni.
Podawać z
ugotowanym ryżem, opcjonalnie z plasterkami awokado i listkami kolendry.
Źródło (z niewielką zmianą) -> https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-meksykansku
Komentarze