Składniki dla
dwóch osób:
- 12 cienkich zielonych
szparagów (lub mniej dużych)
- 4 jajka
- 1-2 łyżki
oliwy lub klarowanego masła
- pieprz, sól
Szparagom odłamujemy końcówki. Grubsze przecinamy na pół (lub blanszujemy we wrzątku przez 2 minuty). Wrzucamy je na patelnię, na której rozgrzaliśmy masło lub oliwę. Lekko solimy. Smażymy obracając przez jakieś 2-3 minuty. Następnie wbijamy na szparagi jajka. Solimy, pieprzymy. Podlewamy patelnię łyżką wody przykrywamy pokrywką. parująca woda sprawi, że jajka szybciej się zetną od góry i unikniemy przypalenia od dołu. Zdejmujemy szeroką łopatką na talerz i podajemy np. z razowym chlebem na śniadanie lub młodymi ziemniakami z koperkiem na obiad.
Inspiracja -> bibliasmakow.pl
Komentarze