jajko sadzone na szparagach


Składniki dla dwóch osób:
- 12 cienkich zielonych szparagów (lub mniej dużych)
- 4 jajka
- 1-2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
- pieprz, sól

Szparagom odłamujemy końcówki. Grubsze przecinamy na pół (lub blanszujemy we wrzątku przez 2 minuty).  Wrzucamy je na patelnię, na której rozgrzaliśmy masło lub oliwę. Lekko solimy. Smażymy obracając przez jakieś 2-3 minuty. Następnie wbijamy na szparagi jajka. Solimy, pieprzymy. Podlewamy patelnię łyżką wody  przykrywamy pokrywką. parująca woda sprawi, że jajka szybciej się zetną od góry i unikniemy przypalenia od dołu. Zdejmujemy szeroką łopatką na talerz i podajemy np. z razowym chlebem na śniadanie lub młodymi ziemniakami z koperkiem na obiad.

Inspiracja -> bibliasmakow.pl

Komentarze