granola różana z migdałami


Składniki na duuuży słoik:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka migdałów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 100 ml miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki wody różanej
- szczypta soli
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki suszonych płatków róży
- opakowanie liofilizowanych truskawek

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj płatki owsiane, migdały i cukier brązowy. W garnuszku podgrzej miód wraz z olejem, dodaj do nich kardamon oraz wodę różaną i zalej suche składniki. Pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, mieszając co 5 – 10 minut, a pod koniec pieczenia nawet częściej. Wystudź, dodaj 2 łyżki suszonych płatków róży i liofilizowane maliny, schowaj do słoika i zajadaj solo jako przekąskę lub z chlustem mleka/jogurtu i porcją sezonowych owoców.


Przepis z małymi zmianami

Komentarze