dżem truskawkowo-jagodowy


Przepyszny. W moim domu zagościł już kilka lat temu i jest obowiązkową pozycją w truskawkowych przetworach. Ilość jagód się zmieniała w zależności od dostępności borówek, z mniejszą ilością też jak najbardziej może być. Kwestia tego, by doważyć w takim przypadku trochę truskawek, aby wagowo było 4 kg na 2 opakowania pektyny.
 
Składniki na ok. 16 słoiczków:
- 3 kg truskawek
- 1 kg jagód/borówek leśnych
- 2 opakowania pektyny (w sumie 60 g)
- 1,2 kg cukru

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Wkładamy do garnka o grubym dnie i dusimy tłuczkiem do ziemniaków.
Jagody płuczemy, oczyszczamy z listków. Dodajemy do truskawek.

Chwilę podgotowujemy. Dodajemy pektynę wymieszaną z 2 szklankami cukru. Gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy resztę cukru i gotujemy całość, aż cukier się rozpuści, a borówki lekko rozgotują.

Przekładamy gorący dżem do słoików, które odstawiamy do góry dnem i przykrywamy je ręcznikiem lub ścierką.

Komentarze