dżem truskawkowo-bananowy


Składniki na ok.7-8 słoiczków
- 2 kg truskawek
- 5 dużych, bardzo dojrzałych bananów
- 250 g cukru
- 1 opakowanie pektyny (30 g)

 

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Banany obieramy i kroimy na plasterki. Owoce umieść w garnku, dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy 100g cukru i odstawiamy na 30 minut.

Następnie gotujemy bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, około 20 minut.

Po tym czasie dodajemy cukier wymieszany z pektyną.

Całość wymieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut

Gorący dżem przelewamy do słoików, mocno zakręcamy i przykrywamy kocem lub ręcznikiem.

 

Następnym razem spróbować z dodatkiem:
- 1 laska wanilii
- sok z 1 cytryny

Źródło inspiracji -> https://www.weganka.com/2016/07/dzem-truskawkowo-bananowy-z-wanilia-bez.html

Komentarze