Składniki na ok.7-8 słoiczków
- 2 kg truskawek
- 5 dużych, bardzo dojrzałych bananów
- 250 g cukru
- 1 opakowanie pektyny (30 g)
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Banany obieramy i kroimy na plasterki. Owoce umieść w garnku, dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy 100g cukru i odstawiamy na 30 minut.
Następnie gotujemy bez
przykrycia od czasu do czasu mieszając, około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy cukier wymieszany z pektyną.
Całość wymieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut
Gorący dżem przelewamy do słoików, mocno zakręcamy i
przykrywamy kocem lub ręcznikiem.
Następnym razem spróbować z
dodatkiem:
- 1 laska wanilii
- sok z 1 cytryny
Źródło inspiracji -> https://www.weganka.com/2016/07/dzem-truskawkowo-bananowy-z-wanilia-bez.html
Komentarze