czarne risotto z krewetkami i cukinią



Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka czarnego ryżu
- ok. 20 mniejszych krewetek (obranych)
- mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
- ok. 1 litra wywaru warzywnego
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz

Rozmrożone lub świeże krewetki zalewamy oliwą, wciskamy czosnek i odstawiamy.

Cukinię kroimy w plastry i na połówki lub ćwiartki.

W wyższym garnku roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Ok. 5 minut by się zeszkliła, ale nie zarumieniła. Dodajemy ryż i smażymy przez około minutę co chwilę mieszając, aż cały ryż będzie lekko obsmażony i podgrzany.

Wlewamy wino i gotujemy, aż wyparuje. Następnie wlewamy pierwszą porcję gorącego bulionu, około szklanki. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy jego kolejną porcję i tak do momentu, aż ryż przestanie "brać" bulion.

W między czasie na mniejszej patelni podsmażamy krótko krewetki oraz cukinię. 

Kiedy ryż będzie już odpowiednio miękki dodajemy krewetki z cukinią i całość gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Podajemy z natką pietruszki.

Komentarze