Składniki:
-
4 jajka
-
1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
-
1 cukier wanilinowy
-
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
-
1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
500 g rabarbaru
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
cukier puder do posypania
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1 cm plasterki.
Tortownicę o średnicy minimum 26 cm ( u mnie 36cm x 25cm ) posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
Mąkę
wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie
wymieszać.
Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto
wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do
piekarnika.
Piec
przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć
z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Źródło - > kwestiasmaku.pl
Komentarze