Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g rabarbaru
- 2-3 dojrzałe banany
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1 cm plasterki.
Tortownicę o średnicy minimum 26 cm ( u mnie 36cm x 25cm ) posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć plasterki banana i rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze