burrito z chili con carne


Składniki na 4-5 porcji:

- 4-5 dużych tortilli
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
- puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka
- 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej) lub puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 suszonych pomidorów
- ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera

Pasta z awokado:
- 1 awokado
- łyżeczka soku z limonki
- odrobina soli
- pieprz

Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano. Mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumienić z każdej strony.

Dodać pomidory. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli.

Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane suszone pomidory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.

PROPOZYCJA PODANIA - pasta z awokado


 

Komentarze