zupa grzybowa z suszonych grzybów


Składniki na 4-5 porcji:
70 g grzybów suszonych (borowików i/lub podgrzybków)
- 1,5 litra bulionu (np. grzybowy, warzywny, mięsny)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 duże ziemniaki
- zioła: po 1 łyżeczce tymianku i majeranku
- natki pietruszki
- 250 ml śmietanki 12%

do podania: groszek ptysiowy lub grzanki

Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do miski, zalać bulionem i odstawić na noc do namoczenia.

Do większego garnka wlać oliwę i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Następnie dodać obraną i pokrojoną w słupki lub startą marchewkę i podsmażać przez ok. 2 minuty.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę podsmażać przez minutę.

Wlać namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do miękkości składników).

Odstawić z ognia i zmiksować z dodatkiem śmietanki. Podawać z natka pietruszki i groszkiem lub grzankami.



Źródło -> Kwestia Smaku

Komentarze