Składniki na 4-5 porcji:
- 70 g grzybów
suszonych (borowików i/lub podgrzybków)
- 1,5 litra
bulionu (np. grzybowy, warzywny, mięsny)
- 1 łyżka
oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 duże ziemniaki
- zioła: po 1
łyżeczce tymianku i majeranku
- natki
pietruszki
- 250 ml
śmietanki 12%
do podania: groszek ptysiowy lub grzanki
Suszone
grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do miski, zalać bulionem i
odstawić na noc do namoczenia.
Do większego
garnka wlać oliwę i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Następnie
dodać obraną i pokrojoną w słupki lub startą marchewkę i podsmażać przez ok. 2 minuty.
Dodać obrane
i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę podsmażać przez
minutę.
Wlać
namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i
pieprzem.
Po
zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do
miękkości składników).
Odstawić z
ognia i zmiksować z dodatkiem śmietanki. Podawać z natka pietruszki i groszkiem lub grzankami.
Komentarze