ryż z warzywami po chińsku


Składniki na 4-5 porcji:
- 1 torebka brązowego ryżu
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1/2 białej części pora
- 2-3 cm imbiru
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 nieduży brokuł
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- ok. 90 g pędów bambusa ze słoika
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypiorek
- sól

Brokuł rozdzielamy na różyczki i kroimy na kawałki, następnie gotujemy na parze.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, imbir ścieramy, seler naciowy kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy.

Gotujemy ryż.

W dużym garnku na oleju sezamowym podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy imbir, seler naciowy i paprykę, a po ok. 5 minutach marchewkę i kapustę. Później olej z orzechów włoskich, sos sojowy i syrop klonowy. Przez chwilę podsmażamy mieszając, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. 

Na koniec dodajemy brokuł, ryż, szczypiorek i ocet ryżowy. 


Komentarze