Składniki na 4 porcje:
- 1
średni bakłażan (ok. 400 g)
- sól
- 6
łyżek oliwy
- 1 cukinia (ok 500 g)
- 1
żółta papryka
- 1
czerwona papryka
- 1
kg świeżych pomidorów (jak dla mnie może być mniej)
- 2
cebule
- 2
ząbki czosnku
- 1
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub tymianku
- 6
łyżek posiekanej natki pietruszki
- pół
pęczka bazylii
Bakłażana
(ze skórką) pokroić w 2 cm kostkę, przełożyć do miski, posypać łyżką soli i
wymieszać. Następnie wyłożyć na cedzak i zostawić na ok. 30 minut aby puścił
sok.
Pomidory
sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki.
Większe ćwiartki pokroić jeszcze na mniejsze cząstki. Usunąć nasiona z komór
pozostawiając sam miąższ i zgromadzony sok.
Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cukinię pokrojoną na 1 cm plasterki,
smażyć aż się zrumieni, przez około 2,5 minuty z każdej strony. Przełożyć ją
łyżką cedzakową do większego garnka.
Na
tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i obsmażyć paprykę (oczyszczoną z gniazd
nasiennych i pokrojoną najpierw na 2 połówki, później na paski o szerokości 1,5
cm). Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty. Przełożyć do garnka z
cukinią.
Na
patelnię wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy, dodać opłukanego i osuszonego bakłażana.
Co chwilę mieszając smażyć aż się zrumieni przez ok. 5 minut. Przełożyć do
garnka z warzywami.
Na
patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz
rozgniecione na desce (płaską stroną szerokiego noża) ząbki czosnku. Smażyć co
chwilę mieszając przez około 5 minut aż cebula będzie szklista.
Dodać
pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie lub tymianek oraz 2 łyżki natki
pietruszki. Smażyć przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do
garnka z warzywami i zagotować. Delikatnie przemieszać, przykryć garnek pokrywą
i gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W
czasie gotowania 2-3 razy warzywa delikatnie przemieszać.
Odstawić
z ognia i wymieszać z resztą natki i połową posiekanej bazylii. Resztę bazylii
wykorzystać dekoracji. Teraz doprawić danie solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem, wymieszać.
Źródło -> https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ratatouille
Komentarze