Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 białej części pora
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 50 ml śmietanki 12%
Kurczaka kroimy na małe kawałki w poprzek włókien.
Paprykę kroimy w paski lub kostkę, pora w półksiężyce.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy lekko osolonego pora, dorzucamy kurczaka i przyprawy. Gdy kurczaka obsmażymy dodajemy paprykę. Smażymy mieszając i podlewając wodą (po trochę, tyle ile trzeba). Na koniec dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą.
Komentarze