... fasolką i kluskami śląskimi (niech nikogo kształt nie zmyli).
Marchewka
glazurowana w miodzie :
- 12 średniej wielkości młodych obranych marchewek
- sól
morska,pieprz czarny
- 40
g masła
- 2
łyżki płynnego miodu
Polędwiczka w maśle szałwiowym:
- 6-8 plastrów polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 10 listków szałwii
- sól i pieprz
Przygotowanie - marchewka:
Gotujemy marchewki we wrzącej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż będzie miękka. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i dokładnie osączamy.
Rozgrzewamy masło na dużej patelni i wkładamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem. Mieszamy, by marchewki się nim pokryły .
Smażymy,aż marchewki się dokładnie zeszklą, a glazura troszkę zbrązowieje. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Przygotowanie - polędwiczka:
Plastry mięsa delikatnie rozgniatamy na talerzy. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło z posiekaną szałwią. Układamy na maśle mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony polewając masłem.
Komentarze