polędwiczki w maśle szałwiowym z karmelizowanymi marchewkami...


... fasolką i kluskami śląskimi (niech nikogo kształt nie zmyli). 

Marchewka glazurowana w miodzie :
- 12 średniej wielkości młodych obranych marchewek
- sól morska,pieprz czarny
- 40 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu

Polędwiczka w maśle szałwiowym:
- 6-8 plastrów polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 10 listków szałwii
- sól i pieprz


Przygotowanie - marchewka:

Gotujemy marchewki we wrzącej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż będzie miękka. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i dokładnie osączamy.

Rozgrzewamy masło na dużej patelni i wkładamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem. Mieszamy, by marchewki się nim pokryły .

Smażymy,aż marchewki się dokładnie zeszklą, a glazura troszkę zbrązowieje. Podajemy zaraz po przygotowaniu.


Przygotowanie - polędwiczka:

Plastry mięsa delikatnie rozgniatamy na talerzy. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło z posiekaną szałwią. Układamy na maśle mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony polewając masłem.


Komentarze