placuszki z rabarbarem i cynamonem



Składniki na 2 talerze placków:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% (można ją wymienić na jogurt naturalny, kefir lub maślankę)
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- ok. 350 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem.

W osobnym naczyniu rozbełtać jajka, dodać do nich mleko i śmietanę, wymieszać. Połączyć składniki suche i mokre tak, by nie było grudek.

Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać.

Ciasto nabierać dużą łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Komentarze